Uttalande: Angående uppsägning av teckenspråks- och vuxendövtolkar i Region Gävleborg

adminNyheterLeave a Comment

Under styrelsehelgen den 4-6 juni 2016 formulerade styrelsen ett uttalande angående uppsägningen av tolkar i Region Gävleborg. Uttalandet finns tillgängligt som pdf längst ner i inlägget.

 

Angående uppsägning av teckenspråks- och vuxendövtolkar i Region Gävleborg.

Under våren 2016 har Region Gävleborg valt att säga upp sin fastanställda teckenspråkstolk och sin fastanställda vuxendövtolk. Skälet till uppsägningen är enligt regionen inte besparing utan ett sätt att öka kvalitén och använda kompetensen på bästa sätt inom regionen.

Sveriges teckenspråkstolkars förening (STTF) ser med oro på trenden att allt fler offentliga arbetsgivare väljer att minska ner på den egna fasta tolkgruppen för att istället upphandla tolktjänster och/eller använda timanställningar.

Liksom alla andra grupper på arbetsmarknaden så tjänar teckenspråkstolkar på fasta anställningar med bra arbetsvillkor. En stabil arbetsgrupp med trygga anställningar är en bra grund för hög kvalité i tolkyrket. Även om många tolkar väljer eller tvingas välja ett yrkesliv som frilans, så är en fast anställd tolkgrupp i regionen/landstinget ett omistligt komplement.

Styrelsen för Sveriges teckenspråkstolkars förening (STTF)

 

Kontakt

Märta Bergström, ordförande STTF

E-post: marta.bergstrom@sttf.org

Telefon: 070-782 39 36

 

Stefan Coster, sekreterare STTF

E-post: stefan.coster@sttf.org

Telefon: 073-054 72 68

 

Uttalandet som pdf

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.